Mesto, podniky a školy začnú osvetou vzdelávať mládež pre strojársky priemysel

18.04.2013 Liptovský Mikuláš

 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (MÚ Liptovský Mikuláš)– Strojárske odbory na Slovensku doplácajú na asi 20-ročnú medzeru vo vzdelávaní. V Liptovskom Mikuláši sa tento problém rozhodli aktívne riešiť zamestnávatelia v spolupráci so základnými a strednými školami. V meste je vytvorených do päťsto pracovných pozícii v strojárskych odvetviach, no pracovnej sily niet.
Priemerný vek odborných pracovníkov v strojárstve a kovovýrobe sa pohybuje nad hranicou 45 rokov. Potrebná je preto mladá pracovná sila zo stredných škôl. Strojárske odbory však rokmi na území Liptovského Mikuláša takmer zanikli. Jedinými bližšie špecializovanými odbormi sú na Strednej odbornej škole (SOŠ) stavebnej učebný odbor strojný mechanik a na Strednej odbornej škole polytechnickej odbory agromechanizátor opravár a mechanik elektrotechnik. „S radou manažérov mesta a so základnými školami sme sa dohodli, že už od budúceho týždňa začneme s osvetou žiakov priamo v strojárskych firmách, aby mali predstavu o týchto pozíciách. Do osvety musíme zapojiť aj rodičov, aby nemali voči odbornému vzdelávaniu predsudky. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že strojári, murári či stavbári dnes niekedy zarábajú viac ako vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský.
Zriaďovateľom stredných odborných škôl na území mesta je Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Nové odbory by podľa požiadaviek zamestnávateľov mohol otvoriť už od septembra budúceho roka. Dôležitými faktormi sú však záujem mládeže a finančné prostriedky. „Istou pomocou by mohla byť forma duálneho vzdelávania. Žiaci by jednu polovicu vzdelávacieho procesu trávili v škole a druhú by vykonávali priamo na pracovisku,“ prízvukuje Mária Benedeková, metodička odboru školstva a športu ŽSK.
Strojárske spoločnosti v mikulášskom okrese takúto formu spolupráce vítajú. „My sme už takúto spoluprácu realizovali minulý rok so žiakmi SOŠ polytechnickej v Liptovskom Mikuláši, ale prišlo k nám len pár žiakov z odboru programátor PLC a ostatné odbory, ktoré potrebujeme tu nie sú,“ vysvetľuje Dirk Laheye z Liptovských strojární. Spoločnosť tak musí dovážať pracovnú silu napríklad z Malaciek či zahraničia.
Autor: Mgr. Slávka Kellová
 

Vyberte región